Przy niedzieli proponujemy bardzo smaczną sałatkę z opiekanej papryki.
Bez tej sałatki nie wyobrażamy sobie posiłku na Bałkanach. Wprawdzie teraz papryka jest droga, ale wielu z Was nie odmówi sobie smakowej rozkoszy, która wprowadzi Was w wakacyjny nastrój.
W zależności od sezonu może być papryka zielona lub czerwona, paprykę należy opalić na ogniu – tak się robi na Bałkanach, w warunkach domowych skorzystamy z piekarnika, po umyciu papryki musi ją wytrzeć do sucha, by nie popękała pod wpływem temperatury, całą paprykę bez krojenia i pestkowania wkładamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia, piekarnik ustawiamy na 200 stopni, czas – do momentu zczernienia skórki, po wyciągnięciu czekamy do ostudzenia papryki, następnie wkładamy paprykę do woreczka foliowego i szczelnie zamykamy, wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Kolejny krok – obieramy paprykę z przypalonej skórki, kroimy w długie pasy, przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek, posiekanego drobno czosnku, dużej ilości posiekanej świeżej pietruszki, soli, można dodać pokrojoną drobno cebulę. Paprykę układamy na talerzu i obficie zalewamy przygotowaną marynatą, górę posypujemy zieloną pietruszką.