Gulasz segedyński – autorski przepis

Połączenie mięsa i kapusty zawsze się sprawdza,
a dzisiaj danie, które wyglądem przypomina bigos,
a bigosem nie jest,
gulasz segedyński – kiszona kapusta i grube kawałki mięsa zasmakują nam wybornie.

GULASZ SEGEDYŃSKI WG PRZEPISU WIESŁAWA WRÓBLEWSKIEGO

Składniki:
kostka smalcu,
łopatka wieprzowa 1 kg,
cebula ½ kg,
kapusta kiszona koniecznie bez octu 1 kg, gęsta
śmietana, kremowa, najlepiej 36%,
ziele angielskie kilka ziarenek,
liść laurowy kilka listków,
mielony kminek 1 łyżeczka,
pieprz,
sól,
kilka ząbków czosnku,
bulion warzywny ok. 1 litra,
papryka czerwona, mielona, z Kalocsa 75 g,
pasta węgierska gulaszowa łagodna lub ostra.

Wykonanie:
Czas pracy ok. 2, 5 godziny
Wysmażamy grube kawałki mięsa na smalcu, dodajemy cebulę skrojoną w drobną kostkę, po 20 minutach pastę gulaszową, przyprawy – sól, pieprz, gdy mięso jest całkowicie miękkie dajemy odciśniętą kapustę kiszoną (dobrej kapusty nie płuczemy).
Całość należy intensywnie mieszać, sypiemy kminek, a po odparowaniu wody z kapusty dolewamy stopniowo bulion i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, gdy kapusta zmięknie sypiemy pomału paprykę słodką.
Całość dusimy jeszcze ok. 10 minut.

Wskazówka:
Potrawa wymaga mieszania i podlewania wywarem w momentach, gdy woda odparowuje.
Nie zagęszczamy mąką, papryka słodka zagęści potrawę!
Danie dekorujemy solidnym kleksem śmietany, który doda smaku.

Gulasz segedyński
Gulasz segedyński

link do filmu

Najsmaczniejsze ajwary prosto z Bałkanów!