Zupa pasterska wg przepisu Wieśka Wróblewskiego

Zupa pasterska wg przepisu Wieśka Wróblewskiego, która zajęła III miejsce na festiwalu kuchni węgierskiej, narodowym święcie papryki w Kalocsa w 2018 roku.

Zupa robiona w kociołku, na wolnym ogniu.
Składniki:
mięso indycze 2 kg,
oryginalna węgierska słonina wędzona 200 g,
cebula 1 kg,
czosnek 1 duża główka,
ziemniaki ½ kg,
makaron zacierka 1 opakowanie 200 g /Tarhonya/,
pomidory 1 kg,
papryka 1 kg /zielona spiczasta/,
papryka słodka czerwona, mielona, z Kalocsai 100 g,
kukurydza 1 puszka,
fasolka szparagowa ½ kg /może być mrożona/,
do zagęszczenia chleb razowy ¼ małego bochenka,
sól,
pieprz,
ostra pasta paprykowa.

Wykonanie:
Czas przyrządzenia potrawy około 3 godziny.
Zaczynamy od przygotowania paleniska i kociołka.
Wysmażamy słoninę pokrojonej w drobną kostkę, gdy się wytopi, dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i kolejno mięso pokrojone w grubą kostkę, dodajemy czosnku, soli i pieprzu, smażymy, dusimy do 40 minut.
Podlewamy wodą ok. 2 litry, powoli gotujemy, dodając ziemniaki pokrojone w kostkę i makaron zacierkę całe opakowanie, kontrolujemy dodając wody.
Oddzielnie grillujemy paprykę, starając się, aby się nie przypaliła, następnie dodajemy ją do kociołka. Po 30 minutach dodajemy fasolkę szparagową, kukurydzę, paprykę w proszku koniecznie słodką, intensywnie mieszamy ok. 5 minut.
Chleb razowy bardzo drobno rozdrabniamy w rękach i podsypujemy zupę do jej zagęszczenia. Gotujemy 5 minut.
Dla wytrawnych smakoszy kochających ostre smaki w oddzielnym naczynku nakładamy pasty paprykowej ostrej, nigdy nie doprawiamy potrawy węgierskiej na ostro, chyba, że się upewnimy, że wszyscy zaproszeni goście będą zachwyceni ostrością potrawy.

papryka

 

 

UWAGA!! Od 24 stycznia do 5 lutego jesteśmy na Bałkanach, w tym terminie nie będziemy realizować zamówień.