Bałkański gjuvecz – gulasz warzywny

Nowy przepis z naszych produktów.
W tym tygodniu przepis na bałkański gjuvecz – gulasz warzywny.
Do przyrządzenia tego dania potrzebujesz:
1. danie gotowe w słoiku do kupienia u nas
gjuwecz z bakłażanem grillowanym łagodny lub pikantny
skład: papryka świeża, przecier pomidorowy, bakłażany grillowane (11%), bakłażan, fasola – szabelek bułgarski, groszek zielony, cebula świeża, przecier z papryki czuszka, olej rzepakowy, pieprz, liść laurowy, słoik 675 g
produkt wolny od glutenu, dla wegan
2. pestki słonecznika -1 małe opakowanie
3. oliwa z oliwek – 1 łyżka
4. ziemniaki – 300 g
Sposób przyrządzenia:
Słonecznik wsyp na patelnie lub do rondla, zalej niewielką ilością wody, podgrzewaj mieszając do wyparowania wody, następnie dodaj 1 łyżkę oliwy, intensywnie mieszaj do zarumienienia ziaren słonecznika.
W między czasie ugotuj ziemniaki w łupinkach, przestudź i pokrój w plastry.
Do uprażonego słonecznika dodaj zawartość słoika gjuwecz, gdy danie jest podgrzane dołóż ziemniaki.
Możesz dodać soli i pieprzu.
Porcja dla 2 osób.
Smacznego
Najsmaczniejsze ajwary prosto z Bałkanów!