Mój przepis na banicę z mięsem
Potrzebne produkty:
ciasto filo 7- 10 arkuszy,
mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g ,
3 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
woda gazowana ok. 50 ml,
czubryca bułgarska zielona 10g,
1 cebula,
50 ml oleju,
Sos do smarowania ciasta:
100 ml gęstego naturalnego jogurtu,
100 ml oleju,
100 ml wody mineralnej gazowanej,
pieprz,
sól,
sos: bierzemy równe proporcje jogurt, olej, woda gazowana, otrzymujemy 300 ml sosu, przyprawiamy, mieszamy.
Zaczynamy od przyprawienia mięsa, dajemy sól, pieprz, czubrycę i wodę mineralną, wyrabiamy mięso, odstawiamy na 20 minut.
Cebulę skrojoną w kostkę smażymy na oleju na kolor złoty, dodajemy mięso i smażymy 10 minut, odstawiamy do przestygnięcia.
Rozwijamy ciasto filo i delikatnie pędzelkiem smarujemy pierwszy arkusz ciasta, następnie na jednym końcu ciasta układamy rządek mięsa i zawijamy rulonik.
Na blaszce, na papierze do pieczenia, układamy kolejno ruloniki, tak, aż wyjdzie nam wielki ślimak. Tak ułożone ciasto smarujemy obficie resztką sosu, do którego, dodaliśmy surowe jajko.
Pieczemy 20 minut w 180 stopni bez termoobiegu, zostawiamy banicę 10 minut na dojście w wyłączonym piekarniku.
obejrzyj film