Gulasz po węgiersku

Pyszny energetyzujący gulasz na Nowy Rok!
Gulasz to narodowa potrawa Węgrów, z naszym przepisem wykonanie prawdziwego węgierskiego gulaszu nie będzie trudne.
Składniki, porcja dla 6 osób, czas wykonania do 2 godzin

1 kg mięsa wieprzowego np. z łopatki
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
szczypta ostrej papryki w proszku
papryka czerwona 2-3 szt
przyprawa do gulaszu sypka i pasta
sól
smalec kostka
pieprz świeżo mielony
liść laurowy
ziele angielskie
olej do smażenia
3-4 łyżki śmietany np. 30%
chleb razowy ½ małego bochenka
oliwa
ziemniaki ok.1/2 kg
makaron galuszki ½ paczki

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i razem z mięsem podsmażyć na smalcu na patelni aż cebula stanie się miękka. Podsmażone mięso przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą tak, aby je zakrywało, dodać czosnek, liść, ziele, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu. Gotować ok 1 godziny na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż mięso stanie się całkowicie miękkie.
Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i makaron galuszki oraz przyprawę do gulaszu w tubie. Jeszcze gotować, aż makaron zmięknie.
Zagęszczamy chlebem razowym, kruszymy go na kawałki, gdy gulasz jest gotowy dodajemy kleks gęstej śmietany 30%, opcjonalnie możemy dodać 2 papryki czerwone wcześniej skrojone w paski i podsmażone na oliwie.


TERAZ-do każdego zamówienia prezent /oryginalna czubrica bułgarska/