Tradycyjny przepis macedoński z Ochrydy – przepis zasłyszany podczas naszej podróży kulinarnej do Macedonii

  • ½ kg fasoli „JAŚ” namoczyć w zimnej wodzie, po 2 godzinach wylewamy wodę,
  • dodajemy 1 marchewkę krojoną w plastry,
  • ½ cebuli przekrojonej na pół,
  • czarny grubo mielony pieprz,
  • 1 dużą całą paprykę krojoną na paseczki,
  • trochę oleju,
  • gotujemy do miękkości przez około 1 ½ godziny w dużej ilości wody, 30 minut przed końcem dodajemy kawałki podsmażonego boczku wędzonego,
  • w oddzielnym garnku musimy lekko przyrumienić na oleju 1cebulę , wykonać zasmażkę z 1 łyżki stołowej mąki i 1 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej – odstawiamy z ognia.
  • wodę z gotowania odcedzamy, zostawiamy trochę wody, mieszamy z zasmażką, całość przekładamy do naczynia glinianego do zapiekania, i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 40 minut w temperaturze200˚ C

Najsmaczniejsze ajwary prosto z Bałkanów!