2021 R.
Znamy datę otwarcia ogródków restauracyjnych, dwa tygodnie później będzie można zjeść posiłek w lokalu!
Cieszymy się bardzo – mamy dobre wieści z Bielsko-Biała!
Pamiętacie Konkurs ”Beskidzkie Kociołki” mający na celu promocję zapomnianych receptur Beskidów. Tak,  właśnie w połowie maja ruszamy z wielkim hukiem.
Pewno czekaliście na takie wieści. To już po raz jedenasty spotykamy się pod szyldem BESKIDZKICH KOCIOŁKÓW.
W ciągu 11 lat spotykaliśmy się w Przybędzy koło Żywca, w Wiśle, w Marcówce koło Suchej Beskidzkiej, w Żywcu, w Brennej na Śląsku Cieszyńskim, także na Słowacji i w Czechach.
W tym roku przyszedł czas na Bielsko-Białą – tak! właśnie, na Agro-Bazarze w Wapienicy przywitamy otwarcie gastronomii i poluzowanie obostrzeń pandemicznych.
Oczywiście wszystko w reżimie sanitarnym.
Ideą, która przyświeca temu przedsięwzięciu jest chęć kontynuowania zamierających tradycji sporządzania dań w kociołkach przez baców przemierzających łuk Karpat od Serbii i Rumunii poprzez Węgry, Słowację, Czechy aż do Polski.
Organizatorzy Festiwalu Beskidzkie Kociołki poprzez swoją działalność pragną pielęgnować kulturalne dziedzictwo karpackich pasterzy, a także ratować tradycyjne przepisy kulinarne z różnych zakątków Karpat i tym samym przypomnieć smaki kuchni regionów górskich.
Pragną również promować polską, zdrową żywność – polską wieprzowinę.


Festiwal Beskidzkie Kociołki – dziedzictwo karpackich pasterzy
rok 2020 Nowa Formuła dla Przyjaciół – Brenna Górska Hacjenda 

Beskidzkie Kociołki

w obecnym roku promujemy polską wieprzowinę
“SFINANSOWANO Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO”

 

                             Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych
„Polska Ekologia”

 

 

 

zobacz wydarzenie na FB https://www.facebook.com/events/223580982304346/?active_tab=about
regulamin konkursu regulamin-konkursu

 

 

 

 

 

Festiwal Beskidzkie Kociołki – dziedzictwo karpackich pasterzy

Organizując Festiwal Beskidzkie Kociołki pragniemy pielęgnować kulturalne dziedzictwo karpackich pasterzy, a także ratować tradycyjne przepisy kulinarne z różnych zakątków Karpat i tym samym przypomnieć smaki kuchni regionów górskich.
Propagujemy tradycję przyrządzania potraw jednogarnkowych wśród miłośników sztuki kulinarnej, a jednocześnie staramy się połączyć stare przepisy ze współczesnymi trendami gastronomicznymi, wydobywając na światło dzienne dawne tradycje kulinarne skwapliwie pielęgnowane przez naszych przodków.
Festiwal Beskidzkie Kociołki powstał na kanwie długoletniej współpracy i ponad 30-letniej przyjaźni dwóch zapaleńców, społeczników, propagatorów kultury, rodzimych tradycji i kuchni beskidzkiej tj. Henryka Cieślara, Polaka mieszkającego na Zaolziu w Czechach i Wiesława Wróblewskiego. Do współpracy został zaproszony Lubo Kubla, Słowak, restaurator, propagator kuchni Beskidów i tak powstał pomysł, by Festiwal zaistniał w trzech krajach Czechy – Słowacja – Polska. Już od pierwszej edycji w roku 2010 Festiwal i Konkurs Kulinarny Beskidzkie Kociołki cieszy się dużym uznaniem i popularnością, zarówno wśród Polaków mieszkających na Zaolziu jak i w świecie gastronomicznym Polski i innych krajów.

W roku 2019 odbędą się dwie edycje festiwalu:

  1. dla szkół 8 czerwca w Kosarzyskach w Czechach – do pobrania Beskidzkie Kociołki regulamin 2019 szkoły
  2. dla profesjonalistów i amatorów 20 lipca w Marcówce pod Babią Górą – do pobrania regulamin dla profesjonalistów i amatorów
TERAZ-do każdego zamówienia prezent /oryginalna czubrica bułgarska/