68723114_2416609581919531_3330479802103627776_n
Po dwuletniej przerwie wraca Festiwal Zbójnickie Jadło o Złote Parzenice‼ 13 sierpnia spotykamy się w Ustroniu w Karczmie Góralskiej.
👍Festiwal Zbójnickie Jadło o „Złote Parzenice”, w którym główną nagrodą są dwie szczerozłote parzenice pokryte 24-karatowym złotem, sięga do najstarszych tradycji sporządzania dań na ogniu.

Zadaniem drużyny jest sporządzenie DANIA ZBÓJNICKIEGO.

🔥Z ogromną przyjemnością zapraszamy Państwa na VII Festiwal Zbójnickie Jadło o „Złote parzenice”, który odbędzie się w malowniczej karczmie góralskiej w Ustroniu w dniu 13 sierpnia 2022 r. od godziny 12.00.

Do wzięcia udziału w festiwalu zapraszamy drużyny, które przyrządzą danie zbójnickie. Zasięg terytorialny festiwalu nie jest ograniczony, dlatego też zapraszamy ekipy z różnych regionów Polski i Europy.
Celem festiwalu jest promocja zapomnianych dań pasterskich sporządzanych na ogniu oraz wymiana receptur i wiedzy o produktach regionalnych.
Podczas Festiwalu będziemy bawić się w otoczeniu scenerii zbójnickiej przy akompaniamencie muzyki góralskiej, nie zabraknie też dań regionalnych sporządzonych z serów, baraniny, jagnięciny, wieprzowiny, wołowiny.
Serdecznie zapraszamy!!!
Bacówka u Wiecha Wiesław i Aleksandra Wróblewscy
Karczma Góralska Tomasz Brachaczek

Regulamin i arkusz zgłoszeniowy do pobrania

REGULAMIN Konkurs Zbójnickie Jadło 2022

ZGŁOSZENIEZgłoszenie na konkurs Zbójnickie Jadło 2022



Konkurs Kulinarny
 w ramach Festiwalu  Beskidzkie Kociołki Nowa Formuła
Gorlice 2022
9 kwietnia 2022 roku
Miejsce: Gorlice, ul. Węgierska 41

W tym roku Beskidzkie Kociołki zagoszczą w Beskidzie Nowosądeckim🏞️👍

Ideą, która przyświeca temu przedsięwzięciu jest chęć kontynuowania zamierających tradycji sporządzania dań w kociołkach przez baców przemierzających łuk Karpat od Serbii i Rumunii poprzez Węgry, Słowację,
Czechy aż do Polski.

Organizatorzy Festiwalu Beskidzkie Kociołki poprzez festiwal pragną pielęgnować kulturalne dziedzictwo karpackich pasterzy, a także ratować tradycyjne przepisy kulinarne z różnych zakątków Karpat i tym samym przypomnieć
smaki kuchni regionów górskich.

tutaj można pobrać regulaminregulamin-konkursu 2022 WIEPRZOWINA!!!

tutaj można pobrać zgłoszenie Zgłoszenie na konkurs 2022-skonwertowany

 

 

 


2021 R.
Znamy datę otwarcia ogródków restauracyjnych, dwa tygodnie później będzie można zjeść posiłek w lokalu!
Cieszymy się bardzo – mamy dobre wieści z Bielsko-Biała!
Pamiętacie Konkurs ”Beskidzkie Kociołki” mający na celu promocję zapomnianych receptur Beskidów. Tak,  właśnie w połowie maja ruszamy z wielkim hukiem.
Pewno czekaliście na takie wieści. To już po raz jedenasty spotykamy się pod szyldem BESKIDZKICH KOCIOŁKÓW.
W ciągu 11 lat spotykaliśmy się w Przybędzy koło Żywca, w Wiśle, w Marcówce koło Suchej Beskidzkiej, w Żywcu, w Brennej na Śląsku Cieszyńskim, także na Słowacji i w Czechach.
W tym roku przyszedł czas na Bielsko-Białą – tak! właśnie, na Agro-Bazarze w Wapienicy przywitamy otwarcie gastronomii i poluzowanie obostrzeń pandemicznych.
Oczywiście wszystko w reżimie sanitarnym.
Ideą, która przyświeca temu przedsięwzięciu jest chęć kontynuowania zamierających tradycji sporządzania dań w kociołkach przez baców przemierzających łuk Karpat od Serbii i Rumunii poprzez Węgry, Słowację, Czechy aż do Polski.
Organizatorzy Festiwalu Beskidzkie Kociołki poprzez swoją działalność pragną pielęgnować kulturalne dziedzictwo karpackich pasterzy, a także ratować tradycyjne przepisy kulinarne z różnych zakątków Karpat i tym samym przypomnieć smaki kuchni regionów górskich.
Pragną również promować polską, zdrową żywność – polską wieprzowinę.


Festiwal Beskidzkie Kociołki – dziedzictwo karpackich pasterzy
rok 2020 Nowa Formuła dla Przyjaciół – Brenna Górska Hacjenda 

Beskidzkie Kociołki

w obecnym roku promujemy polską wieprzowinę
„SFINANSOWANO Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO”

 

                             Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych
„Polska Ekologia”

 

 

 

zobacz wydarzenie na FB https://www.facebook.com/events/223580982304346/?active_tab=about
regulamin konkursu regulamin-konkursu

 

 

 

 

 

Festiwal Beskidzkie Kociołki – dziedzictwo karpackich pasterzy

Organizując Festiwal Beskidzkie Kociołki pragniemy pielęgnować kulturalne dziedzictwo karpackich pasterzy, a także ratować tradycyjne przepisy kulinarne z różnych zakątków Karpat i tym samym przypomnieć smaki kuchni regionów górskich.
Propagujemy tradycję przyrządzania potraw jednogarnkowych wśród miłośników sztuki kulinarnej, a jednocześnie staramy się połączyć stare przepisy ze współczesnymi trendami gastronomicznymi, wydobywając na światło dzienne dawne tradycje kulinarne skwapliwie pielęgnowane przez naszych przodków.
Festiwal Beskidzkie Kociołki powstał na kanwie długoletniej współpracy i ponad 30-letniej przyjaźni dwóch zapaleńców, społeczników, propagatorów kultury, rodzimych tradycji i kuchni beskidzkiej tj. Henryka Cieślara, Polaka mieszkającego na Zaolziu w Czechach i Wiesława Wróblewskiego. Do współpracy został zaproszony Lubo Kubla, Słowak, restaurator, propagator kuchni Beskidów i tak powstał pomysł, by Festiwal zaistniał w trzech krajach Czechy – Słowacja – Polska. Już od pierwszej edycji w roku 2010 Festiwal i Konkurs Kulinarny Beskidzkie Kociołki cieszy się dużym uznaniem i popularnością, zarówno wśród Polaków mieszkających na Zaolziu jak i w świecie gastronomicznym Polski i innych krajów.

W roku 2019 odbędą się dwie edycje festiwalu:

  1. dla szkół 8 czerwca w Kosarzyskach w Czechach – do pobrania Beskidzkie Kociołki regulamin 2019 szkoły
  2. dla profesjonalistów i amatorów 20 lipca w Marcówce pod Babią Górą – do pobrania regulamin dla profesjonalistów i amatorów
W dniach 6 czerwca - 5 lipca mamy przerwę urlopową i czas dostawy może ulec wydłużeniu