Tradycyjne danie chorwackie PEKA

Najsmaczniejsza ryba w Chorwacji BRANCIN


Przy niedzieli proponujemy bardzo smaczną sałatkę z opiekanej papryki.
Bez tej sałatki nie wyobrażamy sobie posiłku na Bałkanach. Wprawdzie teraz papryka jest droga, ale wielu z Was nie odmówi sobie smakowej rozkoszy, która wprowadzi Was w wakacyjny nastrój.


Któż nie lubi pysznej jajecznicy? – ale na mrozie, gdy pada śnieg smakuje jeszcze bardziej.
Zapraszamy na Agro-Bazar, kolejne gotowanie to dania wielkanocne, oczywiście z eko-jajkami w roli głównej.

Sałatka różowa – przepis kuchni karaibskiej
buraki gotowane z goździkami i solą

czytaj dalej…


Macedońska zapiekanka warzywna z 14 warzyw i 2 rodzajów mięs
czytaj dalej…


Kalmary na grillu i blitva z ziemniakami
czytaj dalej…


Kuchnia macedońska jest wyśmienita, i choć obfituje w wspaniałe smaki, trzeba uważać!
Najbardziej smakował mi ryż zapiekany z udkami kurczaka, w miarę lekkie danie i bardzo smaczne, podobno przysmak macedońskich przedszkolaków.
czytaj dalej… 


Banica ze szpinakiem i serem czyli zawijaniec bałkański
Mój autorski przepis na banicę
czytaj dalej…


Omlet po zbójnicku
czytaj dalej…


Banica z mięsem na dobry początek dnia
Mój przepis na banicę z mięsem
czytaj dalej…


Żurek Wiecha
czytaj dalej…


 Kabaczki z koperkiem i jogurtem
czytaj dalej…


Gulasz segedyński 
czytaj dalej…


Zupa rybna z karpia po polsku na śmietanie
czytaj dalej…


#ZdrowaKuchnia – makaron z marchewką, lutenicą i czubrycą.
czytaj dalej…


Pyszny energetyzujący gulasz na Nowy Rok!
Gulasz to narodowa potrawa Węgrów, z naszym przepisem wykonanie prawdziwego węgierskiego gulaszu nie będzie trudne.
czytaj dalej…


Noworoczny bigos!
#Wiechogotuje #HacjendaGórska TVP3
czytaj dalej…


W Nowy Rok najlepsza kwaśnica na jagnięcinie
#Wiechogotuje #HacjendaGórska TVP3
czytaj dalej…


Ryba po grecku
czytaj dalej…


Gulasz Segedyna to połączenie mięsa i kapusty zawsze się sprawdza,
a dzisiaj danie, które wyglądem przypomina bigos,
a bigosem nie jest,
gulasz segedyński – kiszona kapusta i grube kawałki mięsa zasmakują nam wybornie.
czytaj dalej…


Zupa pasterska wg przepisu Wieśka Wróblewskiego, która zajęła III miejsce na festiwalu kuchni węgierskiej, narodowym święcie papryki w Kalocsa w 2018 roku.
czytaj dalej…


Bałkański gjuvecz – gulasz warzywny
Do przyrządzenia tego dania potrzebujesz danie gotowe w słoiku do kupienia w naszym sklepie.
czytaj dalej…


Dzisiaj przepis na kultową sałatkę szopską, którą można zamówić w każdej restauracji w Bułgarii, Macedonii i Czarnogóry.
czytaj dalej…


Sałata lodowa z sosem miodowo-musztardowym
czytaj dalej…

TERAZ-do każdego zamówienia prezent /oryginalna czubrica bułgarska/