Prawdziwie węgierskie leczo wg przepisu BAŁKAŃSKIE SMAKI

Składniki:
2 kg kiełbasy węgierskiej dobrej jakości,
5 szt papryki czerwone,
5 szt papryki zielone,
5 szt papryki żółte,
8 szt pomidorów,
5 szt cebuli,
100 g papryki słodkiej Chili Trade,
30 g papryki ostrej wędzonej Chili Trade,
sól, pieprz,
czosnek,
słonina z mangalicy wędzona lub smalec,
boczek – cienkie plastry

Uwaga: nie stosujemy oleju! Węgrzy używają wyłącznie słoninę lub smalec

Wytapiamy na patelni słoninę pokrojoną w średnio grube kawałki, podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, następnie smażymy drobno pokrojony, dobrej jakości, boczek.
Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory i wszystko dusimy.
Dodajemy 3 – rodzaje papryki w różnej ostrości i kolorach – papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w paski.
Na osobnej patelni smażymy 2-3 rodzaje kiełbasy pokrojonej w półksiężyce – najlepiej węgierskiej, wszystko razem łączymy i dusimy przez około 30 minut, do momentu aż większość wody wyparuje a papryka będzie miękka.
W międzyczasie przyprawiamy /pieprz, sól, papryka słodka sypka węgierska Chili Trade – 100g, papryka ostra wędzona Chili Trade – 30 g,  czosnek/
Aby wersja leczo była naprawdę WĘGIERSKA – na koniec dajemy 10 rozbełtanych jaj!!

Po więcej przepisów kuchni węgierskiej i bałkańskiej sięgnij w zakładkę NASZE PRZEPISY
W naszym sklepie zakupisz oryginalne produkty, które uczynią Cię mistrzem w twojej kuchni.