• start
  • produkty bułgarskie i macedońskie
    • ajwary macedońskie
    • figa macedońska
    • bułgarskie przyprawy sypkie
  • produkty węgierskie
    • gulasz – przepis
    • zupa rybna – przepis
    • papryka z Kalocsa
    • węgierskie pasty i przeciery paprykowe i gulaszowe
    • węgierskie przyprawy sypkie
    • węgierskie kiełbasy
  • polscy producenci
    • musztardy KONIK
    • wędliny ekologiczne i tradycyjne
    • sery regionalne
  • Bałkańskie Smaki to właśnie MY
  • nasze przepisy
    • Prawdziwie węgierskie leczo wg przepisu BAŁKAŃSKIE SMAKI
    • Tradycyjne danie chorwackie PEKA
    • Ryba brancin po chorwacku
    • Sałatka z opiekanej papryki
    • Eko-jajecznica
    • Sałatka różowa – przepis kuchni karaibskiej
    • Zapiekanka warzywno-mięsna
    • Kalmary na grillu i blitva z ziemniakami
    • Ryż z kurczakiem – podobno przysmak macedońskich przedszkolaków
    • Banica ze szpinakiem i serem czyli zawijaniec bałkański
    • Omlet po zbójnicku
    • Banica z mięsem na dobry początek dnia
    • Żurek Wiecha
    • Kabaczki z jogurtem
    • Gulasz segedyński
    • Zupa rybna z karpia
    • Danie z lutenicy
    • Gulasz po węgiersku
    • Noworoczny bigos!
    • Kwaśnica
    •  Ryba po grecku
    • Gulasz segedyński – autorski przepis
    • Zupa pasterska wg przepisu Wieśka Wróblewskiego
    • Bałkański gjuvecz – gulasz warzywny
    • Sałatka szopska
    • Sałata lodowa z sosem miodowo-musztardowym
0
Bałkańskie smaki
Twój koszyk jest pusty. Zapraszamy do sklepu
ryba po grecku

Fashion

Drodzy mili Bałkanoholicy, 

Drodzy mili Bałkanoholicy, 

wszystkiego najlepszego z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, pomyślności w poszukiwaniu nowych smaków, wielu wrażeń na świątecznych stole i zdrowia, bo zdrowie jest najważniejsze!

By święta były smaczniejsze posyłamy Wam przepis na rybę po grecku wg  przepisu Wiecha. 

Ryba po grecku

składniki: 10 porcji

1kg filetów białej ryby (np. dorsza, morszczuka, miruny, mintaja), mrożonych lub świeżych,

1/2 kg marchewki,

250 g pietruszki,

200 g selera,

2 duże cebule,

por (biała część),

3 szklaki wrzącej wody,

1 słoiczek koncentratu pomidorowego,

1 słoiczek pasty „czuszka”,

olej roślinny do smażenia, np. ryżowy, słonecznikowy,

natka pietruszki do dekoracji,

przyprawy: 1 łyżeczka soli, 3 ziela angielskie, 1 listek laurowy, po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano.

Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć.

Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić w słupki. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez 15 – 20 minut pod uchyloną pokrywą. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy.

W czasie, gdy warzywa się gotują można usmażyć rybę: obtaczać ją w mące i smażyć partiami na złoto na rozgrzanym oleju.

Odlać trochę wywaru (około pół szklanki) i rozmieszać w nim koncentrat pomidorowy.

Cebulę i pora pokroić w półplasterki i zeszklić na patelni na oleju, dodać ugotowane warzywa wraz z wywarem oraz koncentrat, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią i  oregano. Dodać ostrej pasty czuszka wg uznania, wymieszać.

Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie w naczyniu szklanym lub ceramicznym. Ostudzić, przykryć i schłodzić w lodówce.

Potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby nabrała smaku.

Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

Wyjątkowo smaczne danie, ale pamiętajcie warzywa nie tarkujemy, lecz kroimy w słupki, wtedy są chrupiące i nie robi się sos warzywny. Zatrudniamy do pomocy całą rodzinę i wspólnie kroimy śpiewając kolędy. Kiedyś nasze babki zbierały się w jednej izbie i robiły ozdoby świąteczne, a my będziemy kroić jarzyny!

Portfolio
  • zakupy, wysyłka, cennik dostaw
  • polityka prywatności
  • regulamin sklepu
  • komunikat dotyczący RODO

Kontakt

Aleksandra Wróblewska
Bałkańskie Smaki i nie tylko
oś. Młodych 3/20

34-300 Żywiec
wiecho.w@wp.pl

tel.: 691 866 387

Bałkańskie Smaki
  • warsztaty kulinarne
  • gastroTurystyka
  • nasze konkursy kulinarne
  • kulinaria, pokazy
Copyright ⓒ Bałkańskie Smaki i Nie Tylko 2021