• start
  • produkty bułgarskie i macedońskie
    • ajwary macedońskie
    • figa macedońska
    • bułgarskie przyprawy sypkie
  • produkty węgierskie
    • gulasz – przepis
    • zupa rybna – przepis
    • papryka z Kalocsa
    • węgierskie pasty i przeciery paprykowe i gulaszowe
    • węgierskie przyprawy sypkie
    • węgierskie kiełbasy
  • polscy producenci
    • musztardy KONIK
    • wędliny ekologiczne i tradycyjne
    • sery regionalne
  • Bałkańskie Smaki to właśnie MY
  • nasze przepisy
    • Prawdziwie węgierskie leczo wg przepisu BAŁKAŃSKIE SMAKI
    • Tradycyjne danie chorwackie PEKA
    • Ryba brancin po chorwacku
    • Sałatka z opiekanej papryki
    • Eko-jajecznica
    • Sałatka różowa – przepis kuchni karaibskiej
    • Zapiekanka warzywno-mięsna
    • Kalmary na grillu i blitva z ziemniakami
    • Ryż z kurczakiem – podobno przysmak macedońskich przedszkolaków
    • Banica ze szpinakiem i serem czyli zawijaniec bałkański
    • Omlet po zbójnicku
    • Banica z mięsem na dobry początek dnia
    • Żurek Wiecha
    • Kabaczki z jogurtem
    • Gulasz segedyński
    • Zupa rybna z karpia
    • Danie z lutenicy
    • Gulasz po węgiersku
    • Noworoczny bigos!
    • Kwaśnica
    •  Ryba po grecku
    • Gulasz segedyński – autorski przepis
    • Zupa pasterska wg przepisu Wieśka Wróblewskiego
    • Bałkański gjuvecz – gulasz warzywny
    • Sałatka szopska
    • Sałata lodowa z sosem miodowo-musztardowym
0
Bałkańskie smaki
Twój koszyk jest pusty. Zapraszamy do sklepu
1 styczeń 2019

Pyszny energetyzujący gulasz na Nowy Rok!

Wiesław Wróblewski Blog, News

Pyszny energetyzujący gulasz na Nowy Rok!
Gulasz to narodowa potrawa Węgrów, z naszym przepisem wykonanie prawdziwego węgierskiego gulaszu nie będzie trudne.
Składniki gulasz po węgiersku,
porcja dla 6 osób, czas wykonania do 2 godzin

1 kg mięsa wieprzowego np. z łopatki
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
szczypta ostrej papryki w proszku
papryka czerwona 2-3 szt
przyprawa do gulaszu sypka i pasta
sól
smalec kostka
pieprz świeżo mielony
liść laurowy
ziele angielskie
olej do smażenia
3-4 łyżki śmietany np. 30%
chleb razowy ½ małego bochenka
oliwa
ziemniaki ok.1/2 kg
makaron galuszki ½ paczki

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i razem z mięsem podsmażyć na smalcu na patelni aż cebula stanie się miękka. Podsmażone mięso przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą tak, aby je zakrywało, dodać czosnek, liść, ziele, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu. Gotować ok 1 godziny na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż mięso stanie się całkowicie miękkie.
Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i makaron galuszki oraz przyprawę do gulaszu w tubie. Jeszcze gotować, aż makaron zmięknie.
Zagęszczamy chlebem razowym, kruszymy go na kawałki, gdy gulasz jest gotowy dodajemy kleks gęstej śmietany 30%, opcjonalnie możemy dodać 2 papryki czerwone wcześniej skrojone w paski i podsmażone na oliwie.

 

Drodzy mili Bałkanoholicy, Jeziora plitwickie – czas na odpoczynek

Related Posts

Tawcze grawcze

Blog, Uncategorized

Tavčena na gravče – Tradycyjny przepis macedoński z Ochrydy – przepis zasłyszany podczas naszej podróży kulinarnej do Macedonii

zupa rybna

Blog

Warsztaty kulinarne

boczek pieczony z czubricą

Blog

Boczek pieczony z czubricą wg. Wojtka

Wyszukaj produkt

Kategorie produktów

  • HIT miesiąca! (5)
  • promocje (3)
  • produkty bułgarskie i macedońskie (3)
    • ajwary macedońskie (0)
    • figa macedońska (0)
    • bułgarskie przyprawy sypkie (2)
  • produkty węgierskie (21)
    • gulasz - przepis (1)
    • zupa rybna - przepis (1)
    • papryka z Kalocsa (11)
    • węgierskie pasty i przeciery paprykowe i gulaszowe (7)
    • węgierskie przyprawy sypkie (6)
    • węgierskie kiełbasy (3)
  • polscy producenci (3)
    • musztardy KONIK (1)
    • wędliny ekologiczne i tradycyjne (0)
    • sery regionalne (2)

Odwiedź nas na Facebooku

Bałkańskie Smaki i nie tylko - Bacówka u Wiecha

Nasz kanał na You Tube

 

 

  • zakupy, wysyłka, cennik dostaw
  • polityka prywatności
  • regulamin sklepu
  • komunikat dotyczący RODO

Kontakt

Aleksandra Wróblewska
Bałkańskie Smaki i nie tylko
oś. Młodych 3/20

34-300 Żywiec
wiecho.w@wp.pl

tel.: 691 866 387

Bałkańskie Smaki
  • warsztaty kulinarne
  • gastroTurystyka
  • nasze konkursy kulinarne
  • kulinaria, pokazy
Copyright ⓒ Bałkańskie Smaki i Nie Tylko 2021