Ryba po grecku

składniki: 10 porcji
1kg filetów białej ryby (np. dorsza, morszczuka, miruny, mintaja), mrożonych lub świeżych,
1/2 kg marchewki,
250 g pietruszki,
200 g selera,
2 duże cebule,
por (biała część),
3 szklaki wrzącej wody,
1 słoiczek koncentratu pomidorowego,
1 słoiczek pasty „czuszka”,
olej roślinny do smażenia, np. ryżowy, słonecznikowy,
natka pietruszki do dekoracji
przyprawy:  1 łyżeczka soli, 3 ziela angielskie, 1 listek laurowy, po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano.

Sposób przyrządzenia:
Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć.
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić w słupki. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez 15 – 20 minut pod uchyloną pokrywą. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy.
W czasie, gdy warzywa się gotują można usmażyć rybę: obtaczać ją w mące i smażyć partiami na złoto na rozgrzanym oleju.
Odlać trochę wywaru (około pół szklanki) i rozmieszać w nim koncentrat pomidorowy.
Cebulę i pora pokroić w półplasterki i zeszklić na patelni na oleju, dodać ugotowane warzywa wraz z wywarem oraz koncentrat, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią i  oregano. Dodać ostrej pasty czuszka wg uznania, wymieszać.
Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie w naczyniu szklanym lub ceramicznym. Ostudzić, przykryć i schłodzić w lodówce.
Potrawę najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby nabrała smaku.
Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

czuszka

Obejrzyj film jak przyrządzaliśmy rybę po grecku na warsztatach kulinarnych

TERAZ-do każdego zamówienia prezent /oryginalna czubrica bułgarska/