Sałata lodowa z sosem miodowo-musztardowym

Składniki:
Sałata lodowa,
Pomidory,
Papryka czerwona i żółta,
Sok z cytryny,
Oliwa z oliwek,
Sól, pieprz,
krem z gorczycy z miodem,
Opcjonalnie miód
Sposób przyrządzenia:
Umytą i wysuszoną sałatę dzielimy na małe kawałki,
Pomidory kroimy w ósemki, paprykę w paseczki.
Sos:
2 łyżki stołowe kremu – musztardy, łyżka oliwy, opcjonalnie mała łyżeczka miodu, kilka kropel cytryny, całość mieszamy, sosem polewamy przygotowane warzywa, ostrożnie mieszamy, dodajemy pieprz i sól, odstawiamy do lodówki na 15 minut.

Krem z gorczycy z miodem
Legendarna krakowska, łagodna musztarda z dodatkiem najlepszego polskiego miodu nektarowego, oparta o tradycyjną recepturę wytwarzania z początku XX w.
Skład: woda, gorczyca (15%), cukier, ocet spirytusowy, olej roślinny, miód pszczeli (3%), sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; barwnik: kurkumina.
Musztardy konik produkowane są w tradycyjny sposób, tj. według tradycyjnej technologii wytwarzania na zimno, czyli procesu, który zachowuje wartości odżywcze składników i nie traci zawartych w nich witamin. Rozcierane na krem musztardy są leżakowane, schładzane oraz powoli mieszane przez dwa dni. W procesie produkcyjnym nie używa się konserwantów i zagęstników.
Obecnie na rynku występują w większości musztardy pasteryzowane, odgazowywane próżniowo i konfekcjonowane na gorąco. Taka technologia produkcji radykalnie skraca czas i koszty produkcji, lecz obniża wartości odżywcze, zawartość witamin oraz smak musztard.
Musztardy z konikiem – to jedyny w Polsce i jeden z trzech w Europie – producent musztard działający bez przerw od XIX w i stosujący do dzisiaj tradycyjną technologię produkcji musztard na zimno.
obejrzyj film

 

TERAZ-do każdego zamówienia prezent /oryginalna czubrica bułgarska/