Sałatka różowa – przepis kuchni karaibskiej

Składniki: 3 jaja na twardo, 2 – 3 buraki, 1/2 kg marchewki, 1 kg ziemniaków, 1 puszka zielonego groszku, kilka listków sałaty, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki cukru, 4 goździki, plasterek cebuli.

Przygotowanie: Sos majonezowy – 1 słoiczek majonezu, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu winnego, roztarte z solą i pieprzem 3 ząbki czosnku, szczypta oregano. Składniki wymieszać.

Buraki wyszorować i ugotować w wodzie z dodatkiem soli i goździków. Po ugotowaniu obrać ze skórki, pokroić w kostkę i pozostawić na 1 godzinę w mieszaninie octu z cukrem i z plasterkiem cebuli, po upływie której buraki należy odsączyć. Ziemniaki wyszorować, ugotować, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Groszek osączyć z zalewy.

Wszystkie składniki połączyć, polać sosem majonezowym i lekko wymieszać. Całość udekorować liśćmi sałaty, natką pietruszki i pozostałym jajkiem pokrojonym na cząstki.

film pokazuje szybką wariację sałatki buraka z majonezem
obejrzyj film

W dniach 6 czerwca - 5 lipca mamy przerwę urlopową i czas dostawy może ulec wydłużeniu