Sałatka szopska

Dzisiaj przepis na kultową sałatkę szopską, którą można zamówić w każdej restauracji w Bułgarii, Macedonii i Czarnogóry.

Składniki:
1 zielony ogórek,
4 pomidory,
4 cebule dymki,
1 papryka czerwona/może być również zielona,
natka pietruszki,
1 opakowanie sera bałkańskiego 150 g,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka octu winnego,
sól, pieprz do smaku.

Sposób przyrządzenia:
Pomidory kroimy w dużą kostkę, ogórek i paprykę w drobną, cebulę w piórka,
ser tarkujemy na tarce na dużych oczkach /przed tarciem można ser dać na 10 minut do zamrażarki, by był trochę twardszy/, natkę pietruszki siekamy drobno.
Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do głębokiej salaterki, skrapiamy oliwą z oliwek i octem, mieszamy i przykrywamy pierzyną z sera.
Życzymy smacznegoPrzygotowujemy się pomału do kolejnej podróży bałkańskiej???????????????? Wiesiek, jak zwykle, będzie buszował po małych knajpkach, wcale nie luksusowych i wystrojonych lecz małych, ciasnych, koniecznie z stolikami na zewnątrz. Prawie każde takie miejsce ma swojego bezdomnego psiaka???? lub kota????, i tylko im coś się należy do schrupania, inne przybłędy są odganiane przez kelnerki i stałych bywalców. Na dworcu w Barze /Czarnogóra/ czekając na pociąg do Belgradu, w małym punkcie gastronomicznym, rzec można w przydrożnym kiosku, jedliśmy taką sałatkę szopską.

W dniach 6 czerwca - 5 lipca mamy przerwę urlopową i czas dostawy może ulec wydłużeniu