Dzisiaj przepis na kultową sałatkę szopską, którą można zamówić w każdej restauracji w Bułgarii, Macedonii i Czarnogóry.
Składniki:
1 zielony ogórek,
4 pomidory,
4 cebule dymki,
1 papryka czerwona/może być również zielona,
natka pietruszki,
1 opakowanie sera bałkańskiego 150 g,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka octu winnego,
sól, pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Pomidory kroimy w dużą kostkę, ogórek i paprykę w drobną, cebulę w piórka,
ser tarkujemy na tarce na dużych oczkach /przed tarciem można ser dać na 10 minut do zamrażarki, by był trochę twardszy/, natkę pietruszki siekamy drobno.
Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do głębokiej salaterki, skrapiamy oliwą z oliwek i octem, mieszamy i przykrywamy pierzyną z sera.
Życzymy smacznego