Tawcze grawcze
Już za niedługo wyruszymy w kolejną podróż kulinarną, by zbierać ciekawe i smaczne przepisy. Przypominamy dziś przepis macedoński zasłyszany w roku 2020 w Ochrydzie.
Pewno macie swoje przepisy na fasolę po bałkańsku, chcecie się podzielić z nami?
👍Tavčena na gravče
Tradycyjny przepis macedoński z Ochrydy – przepis zasłyszany podczas naszej podróży kulinarnej do Macedonii
½ kg fasoli „JAŚ” namoczyć w zimnej wodzie, po 2 godzinach wylewamy wodę,
dodajemy 1 marchewkę krojoną w plastry,
½ cebuli przekrojonej na pół,
czarny grubo mielony pieprz,
1 dużą całą paprykę krojoną na paseczki,
trochę oleju,
gotujemy do miękkości przez około 1 ½ godziny w dużej ilości wody,
30 minut przed końcem dodajemy kawałki podsmażonego boczku wędzonego.
W oddzielnym garnku musimy lekko przyrumienić na oleju 1cebulę,
wykonać zasmażkę z 1 łyżki stołowej mąki i 1 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej – odstawiamy z ognia.
Wodę z gotowania odcedzamy, zostawiamy trochę wody, mieszamy z zasmażką, całość przekładamy do naczynia glinianego do zapiekania i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 40 minut w temperaturze 200˚ C.
UWAGA !! nowość - bośniacki ajwar!! Zamówienie powyżej 250,00 zł przesyłka gratis!