• start
  • produkty bułgarskie i macedońskie
    • ajwary macedońskie
    • figa macedońska
    • bułgarskie przyprawy sypkie
  • produkty węgierskie
    • gulasz – przepis
    • zupa rybna – przepis
    • papryka z Kalocsa
    • węgierskie pasty i przeciery paprykowe i gulaszowe
    • węgierskie przyprawy sypkie
    • węgierskie kiełbasy
  • polscy producenci
    • musztardy KONIK
    • wędliny ekologiczne i tradycyjne
    • sery regionalne
  • Bałkańskie Smaki to właśnie MY
  • nasze przepisy
    • Prawdziwie węgierskie leczo wg przepisu BAŁKAŃSKIE SMAKI
    • Tradycyjne danie chorwackie PEKA
    • Ryba brancin po chorwacku
    • Sałatka z opiekanej papryki
    • Eko-jajecznica
    • Sałatka różowa – przepis kuchni karaibskiej
    • Zapiekanka warzywno-mięsna
    • Kalmary na grillu i blitva z ziemniakami
    • Ryż z kurczakiem – podobno przysmak macedońskich przedszkolaków
    • Banica ze szpinakiem i serem czyli zawijaniec bałkański
    • Omlet po zbójnicku
    • Banica z mięsem na dobry początek dnia
    • Żurek Wiecha
    • Kabaczki z jogurtem
    • Gulasz segedyński
    • Zupa rybna z karpia
    • Danie z lutenicy
    • Gulasz po węgiersku
    • Noworoczny bigos!
    • Kwaśnica
    •  Ryba po grecku
    • Gulasz segedyński – autorski przepis
    • Zupa pasterska wg przepisu Wieśka Wróblewskiego
    • Bałkański gjuvecz – gulasz warzywny
    • Sałatka szopska
    • Sałata lodowa z sosem miodowo-musztardowym
0
Bałkańskie smaki
Twój koszyk jest pusty. Zapraszamy do sklepu
gojnik
3 grudzień 2019

W ciągu kilku tygodni stawia na nogi nawet największych zmarzluchów i kichaczy!!! Co??? No, gojnik!!!

Wiesław Wróblewski Blog, News herbatka, na przeziębienie

Gojnik to górskie zioło rosnące na Bałkanach znane również pod nazwą szałwia libańska, jest stosowane od setek lat, stąd różne kultury nadawały mu cały szereg nazw: malotira – czyli gojnik rosnący na terenach Grecji, herbata olimpijska czy też herbata pasterza, ale również wiąże się z nim szereg legend oraz opowieści, dzięki którym zyskało nawet dość kontrowersyjną nazwę – bułgarska viagra.
Napar z gojnika możemy pić codziennie i w ten sposób wzmocnimy nasz system odpornościowy i unikniemy przeziębień. Gojnik posiada, bowiem właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, wzmacnia nasz system immunologiczny i jest szczególnie przydatny w momencie, kiedy nasz organizm jest osłabiony. Pijemy go przy bardzo wielu chorobach m.in. takich jak grypa, zapalenie oskrzeli, zatok oraz innych infekcji układu oddechowego. Ponadto pomaga podczas męczącego kaszlu, nawet, jeśli nie jest nam do końca znana przyczyna jego wystąpienia.
Gojnik pijemy przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, przy wszelkich problemach pokarmowych takich jak biegunka, zaparcia, nudności, wymioty czy zgaga, przy chorobach nerek, czy infekcjach dróg moczowych, działa moczopędnie, wspomaga oczyszczanie organizmu, zmniejsza przerost prostaty, oczyszcza ciało z toksyn, wspomaga pracę wątroby. Pomaga przy reumatyzmie, przeciwdziała osteoporozie, wpływa kojąco na układ nerwowy.
Badania potwierdzają, że jest pomocny przy schorzeniach takich jak Alzheimer czy demencja starcza, ponieważ usuwa złogi bialkowe z mózgu, które są przyczyną tej choroby.
Pamiętajmy, nie jest ważna ilość, lecz systematyczność, pijmy, więc gojnik codziennie, trzy razy dziennie, rano zaraz po przebudzeniu, w ciągu dnia i przed snem. W ciągu kilku tygodni stawia na nogi nawet największych zmarzluchów i kichaczy.

Herbatka Wysokogórska GOJNIK 25 g

 

Przyszła jesień! Kup witaminową rekordzistkę, paprykę z Kalocsa Pomysł na świąteczny prezent?

Related Posts

Tawcze grawcze

Blog, Uncategorized

Tavčena na gravče – Tradycyjny przepis macedoński z Ochrydy – przepis zasłyszany podczas naszej podróży kulinarnej do Macedonii

zupa rybna

Blog

Warsztaty kulinarne

boczek pieczony z czubricą

Blog

Boczek pieczony z czubricą wg. Wojtka

Wyszukaj produkt

Kategorie produktów

  • HIT miesiąca! (5)
  • promocje (3)
  • produkty bułgarskie i macedońskie (3)
    • ajwary macedońskie (0)
    • figa macedońska (0)
    • bułgarskie przyprawy sypkie (2)
  • produkty węgierskie (21)
    • gulasz - przepis (1)
    • zupa rybna - przepis (1)
    • papryka z Kalocsa (11)
    • węgierskie pasty i przeciery paprykowe i gulaszowe (7)
    • węgierskie przyprawy sypkie (6)
    • węgierskie kiełbasy (3)
  • polscy producenci (3)
    • musztardy KONIK (1)
    • wędliny ekologiczne i tradycyjne (0)
    • sery regionalne (2)

Odwiedź nas na Facebooku

Bałkańskie Smaki i nie tylko - Bacówka u Wiecha

Nasz kanał na You Tube

 

 

  • zakupy, wysyłka, cennik dostaw
  • polityka prywatności
  • regulamin sklepu
  • komunikat dotyczący RODO

Kontakt

Aleksandra Wróblewska
Bałkańskie Smaki i nie tylko
oś. Młodych 3/20

34-300 Żywiec
wiecho.w@wp.pl

tel.: 691 866 387

Bałkańskie Smaki
  • warsztaty kulinarne
  • gastroTurystyka
  • nasze konkursy kulinarne
  • kulinaria, pokazy
Copyright ⓒ Bałkańskie Smaki i Nie Tylko 2021