
W ramach naszej działalności przeprowadzamy warsztaty w szkołach gastronomicznych, instytucjach szkoleniowych
i akademiach kulinarnych itp.
Są to warsztaty na przykład tradycyjnej kuchni polskiej, gdzie młodzież szkolna czynnie bierze udział w przygotowaniu tradycyjnego obiadu, może to być na przykład rosół wołowy, kotlety karczku smażone na smalcu, surówki z sezonowych warzyw i desery na przykład z musu truskawkowego.
Warsztaty te nie są pokazem kulinarnym, podczas którego uczestnicy są tylko obserwatorami, lecz przeciwnie – uczniowie, pod kierunkiem instruktora, osobiście uczestniczą w każdym etapie przygotowania dań, począwszy od mycia i obierania warzyw, wstępnej obróbce mięsa, poprzez obróbkę termiczną jak gotowanie, smażenie, pieczenie aż po finalne dosmaczanie i podanie obiadu, we wspólnym gronie.
Zazwyczaj uczniowie dzielni są na mniejsze grupy i każda grupa pracuje przy konkretnym produkcie, który jest szczegółowo omówiony przez trenera. Oczywiście uczniowie przechodzą pomiędzy poszczególnymi stanowiskami pracy, by jak najwięcej się nauczyć i zapamiętać.
Wszystkie etapy pracy są monitorowana przez trenera i nauczyciela przedmiotu.
Dużą popularnością cieszą się warsztaty kuchni bałkańskiej oraz węgierskiej. Warsztaty takie poprzedzone są kilkuminutową prelekcją omawiającą kuchnię wybranego regionu, która ma na celu zaznajomienie młodzieży z kulturowo-historyczno-geograficznym podłożem ukształtowania tej kuchni. Omawiane są też dania, które będą przygotowywane i lokalne produkty użyte podczas warsztatów.
Przykładowe menu kuchni bałkańskiej to: przekąska – jasne pieczywo z białym serem i lutenicą bułgarską, zupa rybna bałkańska, banica z serem i szpinakiem lub mięsem, pljeskavica z grillowanymi warzywami, sałatka z grillowanej papryki, sałatka szopska, macedoński deser Tufahija.
Wykorzystywane produkty, dostarczane przez nas, pochodzą z Bałkanów.
Przykładowe menu kuchni węgierskiej to: przystawka z wątróbki gęsiej, zupa rybna Halászlé, paprykarz z polędwiczkami wieprzowymi, deser – naleśniki a la Gundel.
Cena warsztatów jest ustalana zawsze indywidualne, przykładpwa kwota 1500,00 zł jest stawką dzienną dla 2 osób prowadzących, ilość uczestników do 10, ilość dań 3, ilość porcji z każdego dania 3, dojazd do 30 km, czas trwania do 3 godzin.
W wycenie brane są pod uwagę następujące czynniki: ilość uczestników, ilość przygotowywanych dań i porcji, miejsce – dojazd, czas trwania.
-
przygotowanie pljeskavica -
przekąska z lutenicą -
bułgarskie misz-masz -
uczniowie przy pracy -
przygotowanie zupy rybnej -
węgierskie naleśniki -
polski obiad -
polski obiad -
gotowanie rosołu wołowego -
polski obiad -
danie mięsne