Wesołych Świąt
#zostańwdomu
Składniki:
• 2,5 litry bulionu warzywnego
• 480 ml żuru na zakwasie Piskorek
• 250 g kiełbasy domowej
• 250 g kiełbasy białej grillowej grubej
• 250 g wędzonki dukielskiej – boczku
• 3 ziemniaki • 200 ml śmietanki 30 %
• zielona cebulka
• jajka gotowane na twardo
Wykonanie:
Wcześniej ugotować wywar warzywny z podstawowych warzyw /marchew, pietruszka, seler, por/. Bulion przecedzam i po przestudzeniu jest gotowy do użycia. Podstawą dobrego żurku jest dobry zakwas. Ja używam żurek z firmy Piskorek, gdyż przetestowałem wiele żurków i ten uważam za najlepszy i najsmaczniejszy, zawiera on już w swoim składzie czosnek. Wędzonkę kroję w kostkę i smażę na małym ogniu, zaraz jak zacznie się wytapiać dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę i razem smażę do czasu podrumienienia cebuli. Kolejnym etapem jest dodanie skrojonej w półplasterki kiełbasy domowej. Intensywnie mieszając, czekam aż kiełbasa domowa się przesmaży. Zalewam całość bulionem, dosmaczam zielem angielski, liściem laurowym, grzybem suszonym i gotuję około 15 minut. Dodaję żur, który należy wcześniej mocno wstrząsnąć, żur gotuję 3 minuty. Kosztuję, czy nie należy dodać czosnku. W tym momencie dodaję wcześniej ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki i białą kiełbasę pokrojoną w połówki, która gotuję w żurku około 5 minut. Ostatni etap to dodanie śmietany 30 % i majeranku, całość mieszam, przykrywam i wyłączam kuchenkę. Odstawiam na 5 minut, podaję z ugotowanym na twardo jajkiem i zieloną cebulką.
obejrzyj film